Pizza. Czy istnieje ktoś, kto choć raz nie próbował tego najpopularniejszego, włoskiego dania, które podbiło serca wszystkich na całym świecie? Bardzo wątpliwe! Ten pozornie prosty w przygotowaniu placek z kilkoma dodatkami podbija menu większości restauracji w Polsce i na świecie. Co trzeba o niej wiedzieć? Jaka pizza w Krakowie, mieście, w którym w Polsce pojawiła się po raz pierwszy, cieszy się największą popularnością, a jak serwuje się ją w innych rejonach świata?
Pizza w Krakowie, czyli początek historii włoskiej w Polsce
Dzisiaj w każdym, większym lub mniejszym mieście, można spotkać przynajmniej jedną pizzerię. Serwowane w nich są nie tylko pizze na cienkim lub grubym cieście, ale też inne dania wywodzące się z Włoch (wszelkiego rodzaju makarony z dodatkami). A jak w ogóle pizza dotarła do Polski? To prawdopodobnie pizza w Krakowie jako pierwsza podbiła serca naszych rodaków. Historia donosi, iż po raz pierwszy trafiła ona na stół królewski Zygmunta Starego za sprawą jego żony, Bony, która z pochodzenia była Włoszką. Jedną z ulubionych pozycji w królewskim menu stała się pizza z cebulką, kiełbasą i boczkiem, czyli podawana w stylu polskim.
Bum na kuchnię włoską oraz pizzę wrócił po upadku komunizmu, gdy otworzył się rynek, a do naszego kraju zaczęły napływać produkty z Zachodu i nowości kulinarne. Wtedy pizzerie zaczęły otwierać się jedna po drugiej, a miłośników tego pysznego dania przybywać. Dzisiaj trudno nam sobie wyobrazić, by pizza w Krakowie czy innych większych miastach Polski była podawana tylko w jednym lokalu.
Obecnie pizzę można zamówić na dowóz on-line lub przez telefon, a także samodzielnie wybrać ilość i rodzaj składników na placku. Jeżeli chcecie zapoznać się z ciekawą historią pizzy na świecie, zachęcam do zajrzenia TUTAJ.
Sekret przygotowania najlepszej włoskiej pizzy
Oczywiście upowszechnienie się pizzy na całym świecie sprawiło, że pojawiło się wiele różnych receptur na ciasto. Zdania były podzielone także w kwestii tego, jak grube powinno ono być. Powstała nawet osobna odmiana pizzy, amerykańska, której cechą charakterystyczną jest grube, pulchne ciasto i duża ilość dodatków oraz sosów na jego wierzchu. Zupełnie inaczej jednak przygotowuje się typowo włoskie placki. Z uwagi na to, iż pizzę jadali głównie biedniejsi mieszkańcy Nepalu, pizza była skromnym pożywieniem.
Ciasto było cienkie, zaś dodatków niewiele. Dzięki temu jednak można było wyczuć smak pysznego ciasta i delektować się nim, za każdym razem „w towarzystwie” innych świeżych dodatków. Dziś w różnych pizzeriach serwowane są różne wersje tego dania. Domino’s Pizza to lokal podający wyśmienitą pizzę z różnymi dodatkami, przygotowywaną według sprawdzonej receptury. Więcej na jej temat można przeczytać TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz