Polska kuchnia znana jest z idealnie przyrządzonych mięs. Jednym z flagowych dań, który uwielbiają chyba wszyscy Polacy, jest kotlet schabowy. Można go podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zawsze jednak jest to udany pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kotleta schabowego według Magdy Gessler, która jak wiadomo, stawia na kuchnię domową, pełną smaku i zdrowych produktów. Postanowiłam dziś wykorzystać ten przepis i mam nadzieję, że spodoba się również Wam.
Kotlet schabowy – wyjątkowy przepis według Magdy Gessler
„Magicznym składnikiem” tych schabowych jest to, że przed usmażeniem są one marynowane przez kilka godzin w mleku i cebuli. To właśnie ta marynata sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i delikatne. Według tego przepisu jeden kotlet powinien zawierać aż 250 gram mięsa wieprzowego i być na tyle duży, by zakrywał talerz. Dobra wieprzowina to taka, która zawiera cienką warstwę tłuszczu. Nie powinniśmy go odkrawać, gdyż to właśnie ten tłuszcz podczas smażenia sprawia, że kotlet będzie jeszcze bardziej soczysty, a dzięki temu smaczniejszy.
SKŁADNIKI:
• 1 kg wieprzowiny (na 4 kotlety);
• 1 litr mleka;
• 2 cebule;
• sól i pieprz;
• bułka tarta;
• smalec do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wieprzowinę kroimy na cztery dość grube plastry i każdy z nich dobrze rozbijamy. Żyłki i włókna znajdujące się w środku kotletów należy ponacinać, by pod ich wpływem kotlety nie kurczyły się podczas smażenia. Do mleka wkładamy cebule pokrojone w pióra, dodajemy także sól i pieprz. W takiej marynacie moczymy mięso przez około 2-3 godziny.
Następnie dokładnie odsączamy mięso i smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu. Tak przygotowane kotlety schabowe można podawać z tłuczonymi ziemniakami i cebulką oraz jakąś surówką. Taki typowo polski obiad zachwyci każdego konesera tej kuchni, a tak przygotowane kotlety schabowe podbiją serce niejednego Polaka.
Smacznego!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz