Drób to najczęściej wybierany i przyrządzany przez nas rodzaj mięsa. Wynika to z faktu, iż kurczak jest mięsem chudym, lekkostrawnym i smacznym. Można przygotować go na bardzo wiele różnych sposobów – od gotowania na parze filetów po pieczenia w całości faszerowanego kurczaka. Jakie proste i szybkie przepisy na kurczaka mogą stanowić świetny pomysł na obiad?
Przepisy na kurczaka – postaw na zdrowie i smak
Lekarze oraz dietetycy alarmują o szkodliwym wpływie spożywania potraw tłustych i ciężkostrawnych, w tym smażonego mięsa. Jednocześnie coraz popularniejsze staje się gotowanie na parze. Nie od dziś wiadomo, iż jest to najzdrowszy sposób przyrządzania zarówno mięs, jak i warzyw – dzięki temu potrawy nie tracą wartości odżywczych, koloru, smaku i aromatu, które przy innego rodzaju obróbce termicznej zostają bezpowrotnie utracone.
Przepisy na kurczaka na parze przy pomocy parowara są coraz popularniejsze w sieci, gdyż są proste, szybkie i bardzo pyszne. A przy okazji dietetyczne i niskokaloryczne. Kurczak gotowany na parze z warzywami to dietetyczny posiłek idealny dla osób odchudzających się. Warto jednak pamiętać, że aby taki posiłek był wartościowy oraz zdrowy, należy wybrać mięso oraz warzywa z ekologicznej hodowli i upraw.
Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?
Mięso z kurczaka jest cennym źródłem białka, koenzymu Q10, natomiast zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu jest mięsem niskokalorycznym, zwłaszcza w porównaniu z wieprzowiną. Pierś z kurczaka jest też lekkostrawna, dlatego przepisy na kurczaka powinny zainteresować zwłaszcza osoby, które mają problemy z układem pokarmowym i chcą przejść na lekkostrawną dietę.
Kurczak zagrodowy wysokiej jakości to najlepszy i najzdrowszy rodzaj mięsa.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz