Zdrowe odżywianie: gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu

Zdrowe odżywianie to w ostatnim czasie bardzo modny temat. Powstało naprawdę mnóstwo poradników dotyczących tej kwestii. A każdy z nich zwraca uwagę na inne aspekty zdrowej, zbilansowanej diety. Jednym z nich jest sposób przyrządzania dań. Jakie są dwa najzdrowsze sposoby gotowania?

Zdrowe odżywianie – gotuj na parze

Coraz więcej osób dostrzega zalety gotowania na parze. W ten sposób można gotować zarówno warzywa, jak i mięso oraz ryby. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy zachowują swój naturalny aromat, smak oraz kolor. Zawarte w nich witaminy i minerały nie zostają utracone w wyniku kontaktu z wodą. Poza tym warzywa gotowane na parze nie wymagają solenia, gdyż para wydobędzie naturalnie zawarty z nich sód. Mięsa i ryby można delikatnie posolić pod koniec gotowania.

zdrowe odżywianie

zdrowe odżywianie

zdrowe odżywianie

Poza tym warzywa gotowanie na parze są sprężyste i soczyste, gdyż nie pochłaniają wody. Wszystko to sprawia, że zdrowe odżywianie staje się też smaczne i aromatyczne – i to bez stosowania soli czy tłuszczu!

Zdrowe odżywianie – smaż bez tłuszczu

Chociaż gotowanie na parze ma wiele zalet, nie każdą potrawę można w ten sposób przyrządzić. W polskiej kuchni popularne są potrawy smażone, zwłaszcza jeśli chodzi o mięsa. Niestety, smażenie zwykle kojarzy nam się z tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem. Czy jest jakaś alternatywa? Możemy spróbować smażenia bez użycia tłuszczu! Chociaż tłuszcze, zwłaszcza oliwa oliwek czy z awokado, są dla nas zdrowe, to jednak poddawane wysokiej temperaturze zmieniają swoje właściwości. Warto więc unikać smażenia na tłuszczu. Do smażenia bez tłuszczu potrzebujemy odpowiedniego sprzętu – najlepsza będzie specjalna patelnia beztłuszczowa, ale z powodzeniem sprawdzi się też patelnia grillowa.

zdrowe odżywianie

zdrowe odżywianie

zdrowe odżywianie

Patelnie beztłuszczowe posiadają specjalną powłokę „non-stick”, do której nie przywiera przyrządzane jedzenie. Powłoka ta może być teflonowa, ceramiczna, granitowa lub mineralna. Choć taka patelnia nie należy do najtańszych sprzętów kuchennych, warto się w nią wyposażyć, jeżeli zależy nam na smażeniu beztłuszczowym.

Dzięki tym dwóm prostym metodom gotowania zdrowe odżywianie nie będzie już dla nas wyzwaniem!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz