Zdrowe śniadanie to dla wielu osób, także ze środowiska lekarzy i dietetyków, najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ponieważ spożywamy je po kilku godzinach „postu”, można je przyrównać do tankowania samochodu w długiej trasie. Musi być zatem pożywne, ale nie ciężkostrawne, byśmy mieli energię na początek dnia. Jak więc powinno wyglądać idealne śniadanie?
Zdrowe śniadanie – trzymaj się tych zasad
Aby śniadanie rzeczywiście przyniosło nam korzyści, nie chodzi tylko o to, by było zdrowe. Ważne jest też to, kiedy je spożywamy i w jaki sposób. Oto najważniejsze zasady:
1. Jedz niedługo po przebudzeniu
Zaleca się, by zdrowe śniadanie jeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po całej nocy nasz organizm potrzebuje uzupełnienia wartości odżywczych, a gdy mu ich nie dostarczamy, o wiele szybciej słabnie.
2. Jedz solidne śniadanie
Jak już wspomnieliśmy, śniadanie to posiłek jedzony po wielogodzinnym poście. Dlatego jego rozmiar ma znaczenie. Chociaż wiele osób przyzwyczajonych jest do spożywania raczej symbolicznego śniadania i obfitego obiadu, o wiele zdrowiej jest zamienić tę kolejność. To właśnie duże, sycące śniadanie da nam energię na kilka godzin i zostanie w pełni wykorzystane przez nasz organizm.
3. Zwróć uwagę na zawartość błonnika
Błonnik pokarmowy to ważny element pożywienia wpływający na trawienie. Jego obecność w produktach jedzonych na śniadanie jest niezwykle ważna, gdyż dzięki niemu substancje odżywcze są dłużej wchłaniane. To z kolei sprawia, że na dłużej czujemy sytość i mamy energię aż do lunchu.
4. Wypij rano szklankę wody
Zdrowe śniadanie jedzone o poranku to nie wszystko. Po nocy bardzo ważne jest także uzupełnienie płynów. Dlatego dobrym zwyczajem jest wypicie zaraz po przebudzeniu szklanki wody z cytryną. Oprócz oczywistych korzyści wynikających z odpowiedniego nawodnienia organizmu, szklanka wody wypita z samego rana częściowo wypełni nasz żołądek, dzięki czemu nie będziemy czuć się aż tak głodni. To ważne, gdy zależy nam na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów.
5. Jedz powoli!
Rano zwykle mamy mało czasu i wszystkie czynności wykonujemy w biegu, by zdążyć do pracy czy szkoły. To duży błąd! Śniadanie należy jeść powoli, jak zresztą każdy posiłek. W przeciwnym razie łatwo nabawić się niestrawności i problemów gastrycznych, a w przyszłości także poważniejszych schorzeń, jak chociażby wrzody. Dlatego zawsze tak planujmy poranki, by znalazł się w nich czas na zdrowe śniadanie!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz